קיבוע זכויות פנסיה תקציבית – הדרך לקבל יותר כסף בפנסיה
פנסיה תקציבית היא מנגנון פנסיוני מקובל, שבו הפנסיה משולמת על ידי הגוף המעסיק ללא הפרשות משכר העובד. בישראל פנסיה תקציבית מיושמת בעיקר בקרב עובדי מדינה וגופים ציבוריים נוספים.
בגלל הייחודיות של מנגנון פנסיה תקציבית, רבים שואלים את עצמם אם בכלל צריך לעשות קיבוע זכויות לבעלי פנסיה תקציבית. הנה התשובה המלאה:
מה זה קיבוע זכויות?
קיבוע זכויות הוא תהליך שבו הפורשים לגמלאות ממלאים טופס, בו הם בוחרים ומתחייבים על סוג הטבות המס שהם רוצים לקבל על חסכונות פנסיונים שונים בבעלותם:
- קצבה פנסיונית חודשית או מהוונת
- קופות גמל
- ביטוח מנהלים
- פנסיה תקציבית או צוברת
הכנסות מפנסיה חייבות במס, כמו הכנסה ממשכורת, אבל המדינה מעניקה לפורשים סל הטבות נדיב, שיכול להגיע עד מאות אלפי שקלים, או כמה אלפי שקלים לחודש (תקרת הפטור).
ההטבות האלה לא מגיעות אליכם אוטומטית, אלא עליכם למלא טופס 161ד' – בקשה לקיבוע זכויות.
טופס זה מאפשר לכם לבחור את סוג הקצבאות, המענקים והחסכונות עליהם אתם רוצים לקבל פטור או הטבת מס, כאשר 90 – 120 יום לאחר מילוי והגשה של הטופס, הבקשה שלכם מתקבעת לצמיתות ואין לכם אפשרות לשנות אותה יותר!
איך ממלאים טופס 161 ד'
ניתן למלא טופס מקוון באתר מס הכנסה או לגשת למשרדי פקיד השומה ולמלא שם טופס נייר ללא עלות.
מילוי הטופס כולל פרטים אישיים לצד מידע מפורט אודות כל כספי הפנסיה שלכם מכל הסוגים, משיכות של כספי פנסיה שעשיתם בעבר וכן בחירה של הטבות המס שאתם רוצים לקבל.
אפשר למלא את הטופס באופן פשוט ואינטואיטיבי, אבל מילוי מחושב ומקצועי של הטופס יכול לחסוך לכם אלפי שקלים, או עשרות אלפי שקלים או מאות אלפי שקלים – בהתאם לסוג הפנסיה שיש לכם, סכומי הכסף שחסכתם ונתונים אישיים שונים.
כדי לקבל את הפטור המקסימלי האפשרי, יש לאסוף את כל המסמכים והמידע הרלוונטי אודות החסכונות הפנסיוניים שלכם שהתקבלו ב 32 השנים לפני יציאה לפנסיה.
יש לבצע חישובים שונים ובדיקות ספציפיות על סוגי החסכונות והסכומים הנמצאים בכל חיסכון, כדי להבין על איזה חיסכון אתם יכולים לקבל את הטבות המס המשתלמות ביותר.
אלה כאמור, יכולות להסתכם בסכומים של אלפי שקלים ועד מאות אלפי שקלים לחוסך אחד!
קיבוע זכויות לפנסיה תקציבית או קצבה
ניתן לבצע קיבוע זכויות לאחר גיל פרישה לכל סוגי הקצבאות, כולל פנסיה תקציבית כדי לקבל יותר כסף, אך ניתן לנצל את הפטור ממס רק במסגרת מוגדרת אותה תצטרכו לבחור:
- מענק פרישה פטור – משיכה בפטור של סכום הפיצויים
- פטור על הקצבה – פטור ממס על קצבה חודשית
- פטור על היוון קצבה – משיכה חד פעמית של סכום מוגדר פטור ממס
למה צריך לעשות קיבוע זכויות לפנסיה תקציבית?
גם בעלי פנסיה תקציבית צריכים לעשות קיבוע זכויות, בין אם הם מורים במשרד החינוך, שוטרים, סוהרים, עובדי בתי חולים, חברת החשמל, עובדים בהסכמים קיבוציים ועוד.
בעת פרישה מהעבודה מבצעים "סגירת חשבון" כולל ימי מחלה שלא נוצלו.
אך כל הכספים הללו חייבים במס ואם לא תבצעו תיאום מס – ינכו לכם מס מירבי בסך 47%.
במסגרת קיבוע זכויות לבעלי פנסיה תקציבית (ובכלל) תוכלו לקבל פטור ממס שיכול לחסוך לכם אלפים רבים של שקלים.
מסמכים חשובים לקיבוע זכויות – איך מכינים קיבוע זכויות
כדי לערוך את החישובים הנדרשים ולהתכונן בצורה נכונה לקראת מילוי טופס 161 ד', כמו גם להגיש את הטופס, יש לרכז את המסמכים הבאים:
- טופס 161 מכל מעסיק שאצלו עבדתם ב 32 שנים האחרונות
- תלוש קצבה – אם אתם מקבלים קצבה מכל מקור משלם, כמו פנסיה תקציבית מהאוצר, מעסיקים, חברות ביטוח וכו'.
- לבעלי קופות גמל יש לבקש דו"ח כספים עדכני.
- תלוש משכורת – אם אתם עובדים לאחר הפרישה.
צוות גלובל מס מכיר היטב את המורכבות של קיבוע זכויות לבעלי פנסיה תקציבית ומילוי טופס 161 ד' באופן שיכול למקסם לכם את כספי הפנסיה וישמח להעמיד לרשותכם בסיס רחב של ידע וניסיון כדי שתוכלו לקבל יותר!.
צרו קשר לקבלת סיוע מקצועי של מתכנני פנסיה ויועצי מס מומחים!